“Deltadictator”

by

(English version here)

 

Vervolg op de vorige post over de zogenaamde overdrijving van de Deltacommissie

 

Via RTL nieuws werd de term “Deltadictator” wijd verspreid, maar de bron was mij nog onduidelijk. Ik vond de term uiteindelijk in een achtergrondrapport van adviesbureau Arcadis in opdracht van de Deltacommissie: 

Dit is de passage uit het rapport, waar de veelbesproken term voorkomt: 

 

De Deltadictator

In de jongerenbijeenkomst viel de term “deltadictator”. Is een Deltadictator nodig? In de alle bijeenkomsten kwam sterke centrale regie en/of macht aan de orde. In de eerste plaats is veelvuldig gememoreerd dat het in de bestuurlijke constellatie van Nederland lastig kan zijn om grote ruimtelijke keuzes te maken. Het grand design voor Nederland lijkt weer meer bespreekbaar. In de tweede plaats voor de situatie van de (dreigende) ramp. Dan kan er niet meer gepolderd worden en moet er een “Deltadictator” klaar staan om de touwtjes in handen te nemen. Dat is dan een goed voorbereide organisatie met een duidelijke commandolijn die de ramp managed.

 

De term “Deltadictator” werd blijkbaar genoemd door een (naïeve) jongere op een van de workshops, in de context van effectieve rampbestrijding in het Nederlandse poldermodel. Nou vind ik de term bijzonder ongelukkig gekozen, maar dat er bij een ramp daadkrachtig moet worden opgetreden, en dat daar een (organisatorische) structuur voor moet worden aangelegd lijkt me evident.

 

Elders in het rapport staat dat charismatische personen kunnen helpen bij het creëren van een draagvlak voor de maatregelen.

 

Vergelijk dit met de berichtgeving op RTL nieuws, dat “In het communicatie-advies staat dat een charismatische leider, een zogenoemde ‘Deltadictator’ de plannen snel in gang moet zetten.”

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: