De auto van het verleden of van de toekomst?

by

(English version here)

 

Het TV programma “Tegenlicht” liet afgelopen maandag een documentaire zien over de energie-efficiëntie van auto’s. Heel opmerkelijk was de Opel P-1 experimentele auto uit 1973 met een verbruik van 1 op 159 (0.63 liter/100 km; het voldoet niet aan huidige eisen voor de weg). Hoe kregen ze dat voor elkaar 35 jaar geleden? En waarom is deze technologie (aangepast aan huidige eisen) niet op de markt gebracht? Waarom rijden we in auto’s die 7 liter/100 km gebruiken, terwijl het met technologie van 35 jaar geleden al 10 keer zo efficiënt kon?

 

Een schrijver voor het blad “The Economist” zei dat autobedrijven de meeste winst halen uit grote, luxe auto’s, en niet veel financieel gewin zien in efficiënte auto’s. Blijkbaar zien ze zulke energiezuinige technologieën niet als bijdrage aan hun bottom-line. De hechte banden tussen de auto- en de olie-industrie dragen ook niet bij aan efficiëntie verbetering. En al helemaal niet aan een opmars van elektrisch vervoer.

 

Daar komt bij dat de helft van de nieuwe auto’s niet aan individuen, maar aan bedrijven wordt verkocht (bv als lease auto). De meeste lease auto rijders betalen niet zelf voor hun benzine, dus hebben ze financieel geen baat bij een efficiënte auto. Engeland is een uitzondering: Afhankelijk van de efficiëntie betaal je meer of minder belasting. Het is dan ook het enige land waar lease auto’s gemiddeld efficiënter zijn dan privé auto’s. In Nederland heb je met een hybride trouwens beduidend minder bijtelling, dus dat is ook een stap in de goede richting. Financiële prikkels zijn vaak een effectief middel om gedragsverandering tot stand te doen brengen.

 

Natuurlijk was ook Tesla Motors van de partij, met hun 100% elektrische sportauto. Die accelereert van 0 tot 100 km/h in 3,9 sec en heeft een bereik van 300 km. Een volle lading duurt 3,5 uur (te verkorten naar 1 uur; het kost een paar euro aan elektriciteit), en dat is dan ook het grootste struikelblok van elektrische auto’s. Voor de meeste ritjes is een bereik van 300 km meer dan genoeg, maar voor een vakantie naar Zuid Frankrijk is dat toch een probleem. Dan zou je dus een tweede auto moeten bezitten, of huren, die wel snel getankt kan worden (bv benzine, (bio-)diesel, ethanol, waterstof, etc). Niet ideaal. Als familie auto heeft een plug-in hybride wellicht meer potentieel. Die kan in de meeste gevallen elektrisch rijden (en dus efficiënt en goedkoop), maar kan ook voor langere ritten gebruikt worden (aangevuld met vloeibare brandstof). Een andere elektrische auto die binnenkort de straat op gaat is de Think City. In tegenstelling tot de Tesla, is die wel (min of meer) betaalbaar.

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: